3.5. Επεξεργαστής Άρθρων (Post Editor)

Επεξεργαστής Άρθρων (Post Editor)

Όταν δημιουργούμε ένα νέο Άρθρο ή όταν επεξεργαζόμαστε ένα παλιό, το κάνουμε πάντα μέσω του επεξεργαστή Άρθρων (Εικόνα 47). Στον επεξεργαστή Άρθρων συνήθως καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας όταν εργαζόμαστε στο WordPress. Όπως και η οθόνη διαχειριστή έτσι και η οθόνη του επεξεργαστή Άρθρων αποτελείται από διάφορα πάνελ με διαφορετικές λειτουργίες, τα οποία ταξινομούνται σε δύο στήλες. Η αριστερή στήλη διαθέτει λειτουργίες που σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο, ενώ η δεξιά στήλη διαθέτει λειτουργίες σχετικά με τη διαμόρφωση και τη διαχείριση του περιεχομένου. Ο επεξεργαστής άρθρων μας παρέχει τη δυνατότητα που ονομάζεται “Κατάσταση Αναπόσπαστης Γραφής” όπου δεν εμφανίζεται τίποτα άλλο έκτος από τον επεξεργαστή κείμενου του άρθρου. (Εικόνα 48).

Ξεκινώντας από την κορυφή, όπως έχουμε ήδη δει, έχουμε το πεδίο “Τίτλος”. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εισάγουμε τον τίτλο του άρθρου και όταν ολοκληρώσουμε την πληκτρολόγηση, το WordPress θα δημιουργήσει αυτόματα έναν Σύνδεσμο (Permalink) για εμάς, που μπορούμε να τον δούμε κάτω από τον τίτλο. Μόλις δημιουργηθεί ο σύνδεσμος μπορούμε να κάνουμε κλικ σε αυτόν είτε για να τον επεξεργαστούμε είτε για να κάνουμε μια προεπισκόπηση του άρθρου πριν το δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας.

 

Διαφήμιση

 

Στη συνέχεια έχουμε τον επεξεργαστή περιεχόμενου. Ο επεξεργαστής αυτός είναι ένας WYSIWYG επεξεργαστής που στην Αγγλική ορολογία σημαίνει “what you see is what you get” και σε ελεύθερη μετάφραση “Αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που τελικά παίρνουμε σαν αποτέλεσμα”. Με αυτό τον επεξεργαστή περιεχομένου μπορούμε να γράψουμε κείμενο και να προσθέσουμε εικόνες καθώς και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο πολυμέσων. Ο επεξεργαστής περιεχομένου διαθέτει μια γραμμή εργαλείων που θα αναλύσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην επόμενη ενότητα. Ο επεξεργαστής, μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε το κείμενο, όπως θα κάναμε με μια οποιαδήποτε εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου.

 

Επεξεργαστής Άρθρων.
Εικόνα 47. Επεξεργαστής Άρθρων.

 

Στην κορυφή της δεξιάς στήλης μπορούμε να βρούμε το πάνελ “Δημοσίευση” (Εικόνα 49), όπου η κατάσταση του άρθρου μπορεί να αλλάξει από “προσχέδιο” σε “για έλεγχο”. Επίσης, μπορούμε να ορίσουμε σε ποια ομάδα επισκεπτών τις ιστοσελίδας θα είναι ορατό το άρθρο, καθώς και την ημερομηνία και την ώρα δημοσίευσης (Εικόνα 49). Αμέσως από κάτω ακολουθεί το πάνελ “Μορφή” που μας επιτρέπει να αλλάξουμε τον τύπο του άρθρου που δημοσιεύουμε (Εικόνα 49). Κάτω από το πάνελ “Μορφή” έχουμε δύο ακόμα πολύ σημαντικά πάνελ: Κατηγορίες και Ετικέτες.

 

Διαφήμιση

 

Κατάσταση Αναπόσπαστης Γραφής.
Εικόνα 48. Κατάσταση Αναπόσπαστης Γραφής.

 

Πάνελ Δημοσίευση – Πάνελ Μορφή.
Εικόνα 49. Πάνελ Δημοσίευση – Πάνελ Μορφή.

 

Διαφήμιση

 

Όλα τα άρθρα πρέπει να ανήκουν σε τουλάχιστον μία κατηγορία και μπορούν να έχουν όσες ετικέτες θέλουμε (Εικόνα 50). Θα αναφερθούμε λεπτομερώς στο τι είναι αυτά και στο πώς τα χρησιμοποιούμε σε επόμενη ενότητα. Το τελευταίο πάνελ της δεξιάς στήλης “Επιλεγμένη εικόνα” (Εικόνα 50), ορίζουμε την εικόνα που θα εμφανίζεται στη θέση της εικόνας όταν μοιραζόμαστε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε με τον επεξεργαστή άρθρων θα επισημάνουμε ότι όλα τα πάνελ που βλέπουμε σε αυτό το παράθυρο με εξαίρεση το πεδίο του τίτλου και τον επεξεργαστή WYSIWYG, μπορούμε να τα αποκρύψουμε, χρησιμοποιώντας τον διακόπτη στην επάνω δεξιά γωνία και επίσης μπορούμε να τα αναδιοργανώσουμε στο χώρο του παραθύρου (Εικόνα 51).

 

Κατηγορίες – Ετικέτες – Επιλεγμένη εικόνα.
Εικόνα 50. Κατηγορίες – Ετικέτες – Επιλεγμένη εικόνα.

 

Αναδιάταξη των πάνελ.
Εικόνα 51. Αναδιάταξη των πάνελ.

 

Διαφήμιση

Συνημμένα5

  • Επεξεργαστής Άρθρων.
  • Κατάσταση Αναπόσπαστης Γραφής.
  • Πάνελ Δημοσίευση – Πάνελ Μορφή.
  • Κατηγορίες – Ετικέτες – Επιλεγμένη εικόνα.
  • Αναδιάταξη των πάνελ.
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X