1.6.1.2. Τοπολογία Δακτυλίου (ring)

Τοπολογία Δακτυλίου (ring)

Η τοπολογία δακτυλίου είναι μία σύνδεση από σημείο σε σημείο (point to point), η οποία δημιουργεί κλειστό κύκλωμα. Η ροή της πληροφορίας είναι πάντα προς μία κατεύθυνση και ο σταθμός που θέλει να μεταδώσει σε κάποιο κόμβο του δικτύου μεταφέρει το μήνυμα με τη διεύθυνση του παραλήπτη στο γειτονικό του κόμβο. Εκείνος, αν είναι ο τελικός αποδέκτης, το παραλαμβάνει και το αναμεταδίδει στον επόμενο, αλλιώς, απλώς το μεταδίδει στον επόμενο. Τελικά, το μήνυμα φτάνει στον αρχικό κόμβο ο οποίος και το αποσύρει από το δακτύλιο μια και ο παραλήπτης το έλαβε. Αν το μήνυμα είχε χαθεί, τότε ο αρχικός κόμβος δε θα το λάμβανε ποτέ πίσω και συνεπώς θα μπορούσε να προχωρήσει στην επανεκπομπή του.

Ο δακτύλιος συνήθως υλοποιείται με θωρακισμένα συνεστραμμένα ζεύγη καλωδίων (STP – Shielded Twisted Pair wire) ή με τη βοήθεια συσκευών πρόσβασης πολλαπλών συστημάτων (MAU – Multistation Access Unit), όπου ο δακτύλιος υλοποιείται μέσα στη συσκευή.

 

Διαφήμιση

 

Μια άλλη συνηθισμένη μορφή είναι ο διπλός δακτύλιος οπτικών ινών (FDDI – Fiber Distributed Data Interface) με ταχύτητα 100 Mbits/sec.

Το θετικό στην περίπτωση του δακτυλίου είναι ότι υπάρχει μέγιστος χρόνος καθυστέρησης για την παράδοση ενός μηνύματος. Από την άλλη πλευρά, το ευαίσθητο σημείο του είναι η αξιοπιστία, αφού η κατάρρευση ενός σταθμού μπορεί να παραλύσει το δίκτυο.

 

Η τοπολογία δακτυλίου
Εικόνα 17. Η τοπολογία δακτυλίου

 

 

Διαφήμιση

Συνημμένα1

  • Η τοπολογία δακτυλίου
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X