1.2. Τι είναι το WordPress

Τι είναι το WordPress

Όταν ξεκίνησε το WordPress, ξεκίνησε ως μια απλή εφαρμογή που έκανε ένα πράγμα. Το WordPress έκανε εύκολη την κατασκευή και τη συντήρηση ενός Blog. Από τότε, η εφαρμογή έχει εξελιχθεί και είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πριν όμως εμβαθύνουμε, είναι σημαντικό να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς είναι το WordPress. Εδώ θα μπορούσαμε να δώσουμε δύο απαντήσεις. Πρώτον, στον πύρινα του, το WordPress εξακολουθεί να είναι μια απλή εφαρμογή δημοσίευσης στο διαδίκτυο. Μπορούμε να το κατεβάσουμε, να το εγκαταστήσουμε σε ένα διακομιστή (Server), να το συνδέσουμε σε μια βάση δεδομένων, και να αρχίσουμε τη δημοσίευση περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μόλις εγκατασταθεί και ρυθμιστεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ιστοσελίδας θέλουμε με το WordPress. Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Blog, ένα χαρτοφυλάκιο, ένα περιοδικό, ένα e-commerce κατάστημα, ιστοσελίδες επιχειρήσεων, ένα φόρουμ, ένα κοινωνικό δίκτυο. Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες. To WordPress είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να δημοσιεύσουμε περιεχόμενο στο διαδίκτυο και το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες για να έχουν πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο.

 

Διαφήμιση

 

Το διακριτικό λογότυπό του WordPress.
Εικόνα 1. Το διακριτικό λογότυπό του WordPress.

Η εφαρμογή WordPress αποτελεί ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου ή αλλιώς CMS. Το WordPress μοιάζει πολύ με μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, όπως το Microsoft Word, που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να έχουμε πρόσβαση σε έγγραφα, όπως και να δημιουργήσουμε και να καταχωρήσουμε δεδομένα σε μια βάση δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι εάν αφαιρέσουμε την εφαρμογή, το περιεχόμενο που καταχωρίσαμε θα εξακολουθεί να υφίσταται. Με λίγα λόγια, η ιστοσελίδα μας και το περιεχόμενό της δεν εξαρτάται από την ίδια την εφαρμογή. Το WordPress είναι απλώς η διασύνδεση μεταξύ της ιστοσελίδας μας και του περιεχομένου της.

Υπάρχουν πολλά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Μερικά, όπως το Drupal, το Joomla αλλά και το WordPress είναι ανοικτού κώδικα. Άλλα, όπως το Sitecore και το SharePoint, δεν είναι δωρεάν και απαιτούν ειδικές άδειες. Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο μέρος της απάντησης στο ερώτημα τι είναι το WordPress. Το WordPress είναι μια κοινότητα. Αυτό που κάνει το WordPress ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί μια δωρεάν εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που χτίστηκε και διατηρείται από ανθρώπους που και αυτοί με τη σειρά τους το χρησιμοποιούν. Μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν το WordPress, να το χρησιμοποιούμε δωρεάν, να δημοσιεύσουμε ότι θέλουμε δωρεάν, ακόμη και να συμβάλουμε στη βελτίωση του δωρεάν, ή να το αναδιανείμουμε δωρεάν.

 

Διαφήμιση

Συνημμένα1

  • Το διακριτικό λογότυπό του WordPress.
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X