2.4. Εγκατάσταση του WAMP

Εγκατάσταση του WAMP

Τώρα που έχουμε κατεβάσει τον διακομιστή WAMP (WAMP Server) και το WordPress στον υπολογιστή μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του WAMP. Ως πρώτο βήμα τρέχουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες εγκατάστασης που εμφανίζονται στην οθόνη πατώντας επόμενο και αποδεχόμενοι τους όρους και την άδεια χρήσης. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επιλέγοντας ως προορισμό εγκατάστασης την διαδρομή C: / WAMP στον τοπικό μας δίσκο που προτείνεται από το πρόγραμμα εγκατάστασης, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με την εγγραφή αυτών των αρχείων στη συγκεκριμένη διαδρομή (Εικόνα 11).

 

Αρχικό παράθυρο εγκατάστασης WAMP - Αποδοχή όρων χρήσης.
Εικόνα 11. Αρχικό παράθυρο εγκατάστασης WAMP – Αποδοχή όρων χρήσης.

 

Για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι εφαρμογές που τρέχει το WordPress θα είναι σε θέση να γράφουν στον τοπικό δίσκο ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία και εγκατάσταση θεμάτων καθώς επίσης η εγκατάσταση των Plug-ins, μια καλή πρακτική είναι να εγκαταστήσουμε το WAMP στα έγγραφά μας. Για να ορίσουμε τα έγγραφά μας ως διαδρομή εγκατάστασης του WAMP κάνουμε τα παρακάτω.

 

Διαφήμιση

 

Κάνουμε κλικ στο κουμπί αναζήτησης (Browse) (Εικόνα 12) και εμφανίζεται ο οδηγός επιλογής διαδρομής εγκατάστασης του WAMP. Εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο με τα αποθηκευτικά μέσα του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας. Κάνουμε περιήγηση, βρίσκουμε τον χρήστη του συστήματος, επιλέγουμε τον φάκελο “Τα έγγραφα μου” και πατάμε το κουμπί επόμενο (next) (Εικόνα 12). Αν θέλουμε έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα εικονίδιο γρήγορης εκκίνησης στο μενού έναρξης του λειτουργικού συστήματός μας καθώς και ένα εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Αφού επιλέξουμε τι από τα παραπάνω θέλουμε πατάμε επόμενο (next) (Εικόνα 12) και μετά εγκατάσταση (Install) για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

 

Βήματα επιλογής καταλόγου εγκατάστασης. Επιλογή δημιουργίας εικονιδίου επιφάνειας εργασίας και εγκατάσταση.
Εικόνα 12. Βήματα επιλογής καταλόγου εγκατάστασης.
Επιλογή δημιουργίας εικονιδίου επιφάνειας εργασίας και εγκατάσταση.

 

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του WAMP, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στο οποίο θα πρέπει να επιλέξουμε ποιο θα είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης. Επειδή εργαζόμαστε σε λειτουργικό Windows, το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης που προτείνεται είναι πάντα ο Internet Explorer, αλλά αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον Internet Explorer και θέλουμε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουμε το Google Chrome, αναζητούμε μέσου του οδηγού τον φάκελο εγκατάστασης του Chrome (Εικόνα 13).

 

Διαφήμιση

 

 

Επιλογή εναλλακτικού προγράμματος περιήγησης.
Εικόνα 13. Επιλογή εναλλακτικού προγράμματος περιήγησης.

 

Μετά την επιλογή προγράμματος περιήγησης εμφανίζεται ένα παράθυρο που μας ζητάει να προσθέσουμε μια εξαίρεση για το WAMP στο τοίχος προστασίας των Windows (Firewall) και πατάμε το “Allow access” για να προστεθεί αυτή η εξαίρεση (Εικόνα 14).

 

Προσθήκη εξαίρεσης στο τοίχος προστασία των windows (Windows Firewall).
Εικόνα 14. Προσθήκη εξαίρεσης στο τοίχος προστασία των windows (Windows Firewall).

 

Στο επόμενο παράθυρο που εμφανίζεται έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους του PHP Mail. Μια χρήση του PHP Mail είναι πως αν ξεχάσουμε τον κωδικό πρόσβασής μας, μπορούμε να δώσουμε εντολή στο WordPress για να μας στείλει ένα email με τον κωδικό πρόσβασης, καθώς και άλλες δυνατότητες (Εικόνα 15).

 

Διαφήμιση

 

 

Εικονίδιο WAMP και στοιχεία του WAMP Server.
Εικόνα 16. Εικονίδιο WAMP και στοιχεία του WAMP Server.

 

Για να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά, αφήνουμε επιλεγμένο το “Launch WampServer 2 now” και πατάμε Τέλος (Finish) (Εικόνα 15). Αν όλα πήγαν καλά, θα πρέπει τώρα να βλέπουμε ένα μικρό πράσινο W στην γραμμή εργασιών μας. Αυτό μας ενημερώνει ότι ο διακομιστής WAMP είναι έτοιμος και λειτουργεί.

Εδώ μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ στο “W” και να επιλέξουμε το localhost (Εικόνα 16), και η ιστοσελίδα με τα στοιχεία του WampServer θα ανοίξει με το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης που επιλέξαμε παραπάνω (Εικόνα 16). Όπως μπορούμε να δούμε, η εγκατάσταση του WampServer αποτελεί μια εύκολη διαδικασία.

 

Διαφήμιση

 

Συνημμένα6

  • Αρχικό παράθυρο εγκατάστασης WAMP - Αποδοχή όρων χρήσης.
  • Βήματα επιλογής καταλόγου εγκατάστασης. Επιλογή δημιουργίας εικονιδίου επιφάνειας εργασίας και εγκατάσταση.
  • Επιλογή εναλλακτικού προγράμματος περιήγησης.
  • Προσθήκη εξαίρεσης στο τοίχος προστασία των windows (Windows Firewall).
  • Παράμετροι του PHP Mail - Ολοκλήρωση εγκατάστασης WAΜP.
  • Εικονίδιο WAMP και στοιχεία του WAMP Server.
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X