2.6. Ρύθμιση των παραμέτρων για τη συνεργασία μεταξύ WAMP και WordPress.

Ρύθμιση των παραμέτρων για τη συνεργασία μεταξύ WAMP και WordPress.

Για να μπορεί να είναι σε θέση το WordPress να τρέξει μέσω WAMP στον τοπικό υπολογιστή, με λειτουργικό σύστημα Windows, απαιτείται μια βάση δεδομένων για να τοποθετηθούν οι ρυθμίσεις και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σε αυτή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων για το WordPress και στη συνέχεια να δοθεί στο WordPress πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων. Εμείς, για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο διαμόρφωσης βάσης δεδομένων (database configuration tool) που περιλαμβάνεται μαζί με το διακομιστή WAMP. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο με δύο τρόπους, είτε μεταβαίνοντας στο σύνδεσμο localhost / phpmyadmin μέσω του φυλλομετρητή μας είτε πηγαίνοντας στη γραμμή εργασιών, όπου βρίσκουμε το λογότυπο του WAMP, κάνουμε κλικ σε αυτό και επιλέγουμε το phpMyAdmin (Εικόνα 19).

 

Διαφήμιση

 

Κάνοντας τα παραπάνω θα οδηγηθούμε στην διεπαφή (interface) του phpMyAdmin (Εικόνα 19), που από εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νέα βάση δεδομένων. Σε αυτό το σημείο επιλέγουμε την καρτέλα ”Βάσεις Δεδομένων”, εισάγουμε το επιθυμητό όνομα της βάσης που θέλουμε να δημιουργήσουμε και πατάμε δημιουργία (Εικόνα 20). Αν όλα έχουν πάει καλά εμφανίζεται στην οθόνη μήνυμα επιβεβαίωσης (Εικόνα 21).

 

Τρόποι πρόσβασης στο phpMyAdmin.
Εικόνα 19. Τρόποι πρόσβασης στο phpMyAdmin.

 

Παράθυρο δημιουργίας βάσης δεδομένων.
Εικόνα 20. Παράθυρο δημιουργίας βάσης δεδομένων.

 

Διαφήμιση

 

Μήνυμα επιβεβαίωσης δημιουργίας βάσης δεδομένων.
Εικόνα 21. Μήνυμα επιβεβαίωσης δημιουργίας βάσης δεδομένων.

 

Αφού δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων, μπορούμε να ρυθμίσουμε το WordPress ώστε να επικοινωνήσει με αυτή τη βάση. Τώρα θα ακολουθήσουμε την τυπική πεντάλεπτη διαδικασία που χωρίζεται σε συγκεκριμένα βήματα. Ξεκινώντας θα πάμε πίσω στη διεύθυνση localholst/wordpress, και θα εμφανιστεί το μνήμα λάθους που είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο που μας ενημέρωνε ότι δεν υπάρχει το αρχείο wp-config. Θα πατήσουμε το κουμπί “Πάμε!” ώστε το WordPress να δημιουργήσει το αρχείο αυτό αυτόματα για μας. Μετά το πάτημα του κουμπιού το WordPress θα μας ζητήσει ορισμένες πληροφορίες ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσει το αρχείο ρυθμίσεων.

 

Διαφήμιση

 

Στο επόμενο παράθυρο που εμφανίζεται χρειάζεται να εισάγουμε το όνομα της βάσης που δημιουργήσαμε στην προηγούμενη παράγραφο με το όνομα wordpress_db. Θα πρέπει επίσης να εισάγουμε το όνομα χρήστη με το οποίο θα συνδεθούμε στη βάση δεδομένων καθώς και το συνθηματικό. Το όνομα χρήστη της βάσης δεδομένων μέσω WAMP είναι συνήθως “root” και ο κωδικός πρόσβασης είναι το κενό “ ”. Τέλος, στο πεδίο φιλοξενητής βάσης γράφουμε localhost καθώς δίνουμε και ένα πρόθεμα πίνακα στο παράδειγμα μας το wp_. Αφού έχουμε συμπληρώσει όλα τα στοιχεία πατάμε το κουμπί “Υποβολή” (Εικόνα 22). Αν έχουμε εισάγει όλα τα στοιχεία σωστά βλέπουμε στην οθόνη ένα μήνυμα επιτυχίας (εικόνα 23).

 

Ρυθμίσεις βάσης δεδομένων για το WordPress.
Εικόνα 22. Ρυθμίσεις βάσης δεδομένων για το WordPress.

 

Τώρα μπορούμε να κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εκτέλεση Εγκατάστασης” για να ξεκινήσουμε την διαδικασία εγκατάστασης του WordPress. Εδώ θα μας ζητηθεί να δώσουμε έναν τίτλο στην ιστοσελίδα. Εμείς θα βάλουμε ως παράδειγμα το WAMP WordPress Site. Στο επόμενο πεδίο θα πρέπει να ορίσουμε ένα όνομα χρήστη για τον εαυτό μας. Ποτέ δεν θα πρέπει να είναι το admin γιατί αποτελεί κοινότυπο όνομα χριστή και είναι ευάλωτο και εύκολο στο να το μαντέψει κανείς και να εισέλθει παράνομα στην ιστοσελίδα μας. Εμείς θα το αλλάξουμε λίγο και θα βάλουμε το mysecretadmin. Μπορούμε επίσης να ορίσουμε έναν κωδικό πρόσβασης για τον διαχειριστή του συστήματος, καθώς και μια διεύθυνση email. Το email αυτό είναι για την παρακολούθηση του λογαριασμού μας (Εικόνα 24).

 

Μήνυμα επιτυχίας σύνδεσης στην βάση δεδομένων.
Εικόνα 23. Μήνυμα επιτυχίας σύνδεσης στην βάση δεδομένων.

 

Βασικές ρυθμίσεις Ιστοσελίδας.
Εικόνα 24. Βασικές ρυθμίσεις Ιστοσελίδας.

 

Διαφήμιση

 

Η τελευταία επιλογή εδώ δίνει τη δυνατότητα στις μηχανές αναζήτησης να εντάσσουν την ιστοσελίδα στο ευρετήριο τους. Αυτό δεν έχει κάποιο νόημα τώρα, διότι η ιστοσελίδα μας είναι στον υπολογιστή σας και όχι στο διαδίκτυο, ώστε οι μηχανές αναζήτησης να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό όμως βοηθάει πάρα πολύ στο SEO αργότερα όταν δημοσιεύσουμε την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο. Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση πατώντας το κουμπί “Εγκατάσταση του WordPress”. Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να δούμε το μήνυμα επιτυχίας (Εικόνα 25). Και τώρα πορούμε να συνδεθούμε στην ιστοσελίδα μας κάνοντας κλικ στο κουμπί “Σύνδεση”, ή μπορούμε να πάμε κατευθείαν εισάγοντας στον φυλλομετρητή τη διεύθυνση localhost/wordpress (Εικόνα 25).

 

Μήνυμα ολοκλήρωσης εγκατάστασης - Αρχική σελίδα.
Εικόνα 25. Μήνυμα ολοκλήρωσης εγκατάστασης – Αρχική σελίδα.

 

Διαφήμιση

Συνημμένα7

  • Τρόποι πρόσβασης στο phpMyAdmin.
  • Παράθυρο δημιουργίας βάσης δεδομένων.
  • Μήνυμα επιβεβαίωσης δημιουργίας βάσης δεδομένων.
  • Ρυθμίσεις βάσης δεδομένων για το WordPress.
  • Μήνυμα επιτυχίας σύνδεσης στην βάση δεδομένων.
  • Βασικές ρυθμίσεις Ιστοσελίδας.
  • Μήνυμα ολοκλήρωσης εγκατάστασης - Αρχική σελίδα.
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X