2.10. Χρήση της γραμμής εργαλείων του WordPress

Χρήση της γραμμής εργαλείων του WordPress

Η γραμμή εργαλείων του WordPress είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία. Η γραμμή εργαλείων του WordPress λειτουργεί με έναν απλό τρόπο: δίνει τη δυνατότητα, ανάλογα με τον χρήστη, να παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται, όταν τα χρειάζεται. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό θα το παρουσιάσουμε αμέσως παρακάτω. Όταν κάνουμε είσοδο στη σελίδα διαχείρισης του WordPress συναντάμε την γραμμή εργαλείων του WordPress στην κορυφή της σελίδας.

Αν μετακινούμαστε προς τα επάνω και προς τα κάτω στην οθόνη, βλέπουμε ότι η γραμμή εργαλείων είναι κολλημένη στο πάνω μέρος της οθόνης και θα συνεχίσει να είναι για όσο χρονικό διάστημα είμαστε συνδεδεμένοι ως διαχειριστές στο Back-End και στο Front-End της ιστοσελίδας. Στην όψη του πίνακα ελέγχου (Daskboard), η γραμμή εργαλείων δίνει μόνο τις βασικές επιλογές. Πάνω αριστερά υπάρχει το λογότυπο του WordPress που ανοίγει ένα αναδυόμενο παράθυρο που μας δίνει πληροφορίες για το ίδιο το WordPress και κάποιους άλλους χρήσιμους συνδέσμους (Εικόνα 37).

 

Διαφήμιση

 

Στη συνέχεια, δεξιά έχουμε το όνομα της ιστοσελίδας, το οποίο όταν πατηθεί, μας οδηγεί στο Front-End (Εικόνα 37). Έπειτα, έχουμε την καταμέτρηση των σχολίων που περιμένουν την έγκρισή μας (Εικόνα 37), και ακολουθεί το κουμπί “Προσθήκη”, που όταν μετακινήσουμε πάνω το ποντίκι μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο άρθρο, ένα νέο στοιχείο πολυμέσων, μια νέα σελίδα ή ένα νέο μέλος (Εικόνα 38).

 

Εικονίδιο WordPress στο Back-End - Κουμπί για Front-End – καταμετρητής σχολείων.
Εικόνα 37. Εικονίδιο WordPress στο Back-End – Κουμπί για Front-End – καταμετρητής σχολείων.

 

Κουμπί προσθήκης νέου Άρθρου, Πολυμέσων, Σελίδας, Μέλους.
Εικόνα 38. Κουμπί προσθήκης νέου Άρθρου, Πολυμέσων, Σελίδας, Μέλους.

 

Στη γραμμή εργαλείων καθώς και στο πάνελ διαχειριστή εμφανίζεται ένα μήνυμα με τον αριθμό των ενημερώσεων που εκκρεμούν για το WordPress, για τα θέματα ή για τα Plug-ins (Εικόνα 39). Στην πάνω δεξιά γωνία υπάρχει το μήνυμα κειμένου “Τι νέα”, ακολουθούμενο από το όνομά μας και ένα εικονίδιο. Στη συνέχεια του οδηγού, θα εργαστούμε για να τροποποιήσουμε τις πληροφορίες, να προσαρμόσουμε το προφίλ μας και να προσαρμόσουμε τις πληροφορίες του προφίλ μας (Εικόνα 39). Όταν τοποθετούμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από το όνομά μας, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα επεξεργασίας προφίλ για το δικό μας προφίλ με το οποίο είμαστε συνδεδεμένοι, καθώς και η δυνατότητα αποσύνδεσης από τον πίνακα διαχείρισης. Για να καταλάβει κανείς τις δυνατότητες της γραμμής μεταφερόμαστε στο Front-End της ιστοσελίδας. Αυτό το πετυχαίνουμε πηγαίνοντας στη γραμμή εργαλείων και πατώντας στο όνομα της τοποθεσίας (Εικόνα 40).

 

Διαφήμιση

 

 

Εκκρεμείς ενημερώσεις – πληροφορίες προφίλ.
Εικόνα 39. Εκκρεμείς ενημερώσεις – πληροφορίες προφίλ.

 

Στο Front-End η γραμμή εργαλείων είναι ελαφρώς διαφορετική και οι λειτουργίες της έχουν και αυτές αλλάξει. Κάνοντας κλικ στο όνομα της ιστοσελίδας θα μεταφερθούμε στο back-end και στη συνέχεια αν πατήσουμε πάλι στο όνομα θα μεταφερθούμε εκ νέου στο front-end. Με την τοποθέτηση του δείκτη πάνω στο όνομα της ιστοσελίδας παρατηρούμε ότι έχουμε περισσότερες επιλογές πλοήγησης (Εικόνα 40). Οι επιλογές που μας δίνονται είναι να μπορούμε να διαχειριστούμε τα θέματα, μικροεφαρμογές, και το μενού. Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό κουμπί προσαρμογή που θα δούμε αναλυτικά σε επόμενη ενότητα.

 

Κουμπί για τη μετάβαση στο Front-End – Επιπλέον επιλογές πλοήγησης.
Εικόνα 40. Κουμπί για τη μετάβαση στο Front-End – Επιπλέον επιλογές πλοήγησης.

 

Αν τώρα πατήσουμε πάνω σε ένα άρθρο μας δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας του μέσω του κουμπιού επεξεργασία της γραμμής εργαλείων (Εικόνα 41). Αυτό το κουμπί θα εμφανίζεται σε οποιαδήποτε άρθρο, στο οποίο υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης περιεχομένου μέσω Back-End. Πατώντας το κουμπί επεξεργασία μεταφερόμαστε στο Back-End όπου έχουμε τη δυνατότητα επεξεργασίας του συγκεκριμένου άρθρου και πατώντας το κουμπί προβολή μεταφερόμαστε στο Front-End όπου βλέπουμε το επεξεργασμένο μας άρθρο (Εικόνα 42). Πατώντας το συνδυασμό επεξεργασία-προβολή μεταφερόμαστε πολύ εύκολα μεταξύ Front-End και Back-End του προς επεξεργασία άρθρου πράγμα που αποτελεί ένα από τα ποιο χρήσιμα εργαλεία της γραμμής εργαλείων γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε άμεση πρόσβαση σε οτιδήποτε θέλουμε να επεξεργαστούμε αμέσως.

 

Διαφήμιση

 

Ένα τελευταίο πράγμα που θα αναφέρουμε για τη γραμμή εργαλείων είναι ότι καθώς κάνουμε προσθήκη Plug-ins για να επεκτείνουμε τη λειτουργικότητα του WordPress, ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα μπορεί να προσθέσουν επιπλέον χαρακτηριστικά στην ίδια την γραμμή εργαλείων. Εάν και όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει πάντα να δοκιμάζουμε τη λειτουργία που επιτελεί το Plug-In για να ξέρουμε το τι κάνει. Τις περισσότερες φορές, τα Plug-in θα διαθέτουν μια ρύθμιση για να τα ενεργοποιούμε και να τα απενεργοποιούμε από τη γραμμή εργαλείων.

 

Κουμπί επεξεργασίας Άρθρου στη γραμμή εργαλείων.
Εικόνα 41. Κουμπί επεξεργασίας Άρθρου στη γραμμή εργαλείων.

 

Επεξεργασία Άρθρου.
Εικόνα 42. Επεξεργασία Άρθρου.

 

 

Διαφήμιση

Συνημμένα6

  • Εικονίδιο WordPress στο Back-End - Κουμπί για Front-End – καταμετρητής σχολείων.
  • Κουμπί προσθήκης νέου Άρθρου, Πολυμέσων, Σελίδας, Μέλους.
  • Εκκρεμείς ενημερώσεις – πληροφορίες προφίλ.
  • Κουμπί για τη μετάβαση στο Front-End – Επιπλέον επιλογές πλοήγησης.
  • Κουμπί επεξεργασίας Άρθρου στη γραμμή εργαλείων.
  • Επεξεργασία Άρθρου.
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X