5.2 Τι ονομάζουμε βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης (SEO)

Διαφήμιση

 

 

Τι ονομάζουμε βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης (SEO)

Για να κατανοήσουμε το πώς η βελτιστοποίηση επηρεάζει τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, θα αναλύσουμε το σκοπό και τη λειτουργία των μηχανών αυτών. Στον πύρινα τους, όλες οι μηχανές αναζήτησης απλώς προσπαθούν να ανακαλύψουν και να μελετήσουν όλο το διαθέσιμο περιεχόμενο που υπάρχει στο διαδίκτυο και να εμφανίσουν γρήγορα, σχετικά και έγκυρα αποτελέσματα με βάση οποιαδήποτε λέξη-κλειδί ή φράση εισάγει ο χρήστης.

Για αρχή θα μιλήσουμε για “Συνάφεια”. Όταν ένας χρήστης κάνει αναζήτηση, για παράδειγμα “Ξενοδοχεία στην Ελλάδα”, οι μηχανές αναζήτησης θέλουν να εμφανίσουν μια λίστα αποτελεσμάτων με ιστοσελίδες που να είναι συναφείς με το θέμα των ξενοδοχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι μηχανές αναζήτησης θα αναλύσουν όλες τις ιστοσελίδες που έχουν επισκεφθεί κατά το παρελθόν και θα επιλέξουν να μας εμφανίσουν τις σελίδες που πιστεύουν ότι είναι η πιο σχετικές με το θέμα προς αναζήτηση. Η αξιολόγηση των ιστοσελίδων καθορίζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο είναι γραμμένο το περιεχόμενό μας, του τρόπου υλοποίησής του σε κώδικα, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι υπόλοιπες ιστοσελίδες του διαδικτύου συνδέονται με το δικό μας περιεχόμενο. Όλα τα παραπάνω αποθηκεύονται και δίνονται ως είσοδος σε έναν μεγάλο και πολύπλοκο αλγόριθμο.

Μετά την εκτέλεση του αλγορίθμου και σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μια μηχανή αναζήτησης είναι σε θέση να κατατάξει και να εμφανίσει όλες τις ιστοσελίδες που είναι σχετικές με την προς αναζήτηση φράση που πληκτρολογεί ο χρήστης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε γιατί οι μηχανές αναζήτησης κάνουν μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ του περιεχομένου που αφορά το κείμενο προς αναζήτηση και του περιεχομένου που απλώς σχετίζεται με αυτό. Οι μηχανές αναζήτησης είναι σε θέση να κατανοήσουν σε σημαντικό βαθμό την σημασιολογική και θεματική σύνδεση μεταξύ λέξεων και εννοιών.

 

Διαφήμιση

 

Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης για την ιστοσελίδα μας είναι η “εμπιστοσύνη” προς αυτήν. Με άλλα λόγια, μέσα στο άναρχο διαδίκτυο, όπου κάθε ένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε, η μηχανή αναζήτησης ερευνά το διαδίκτυο για να καταλάβει αν η ιστοσελίδα μας είναι αξιόπιστη και έμπιστη. Μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για τον προσδιορισμό της εμπιστοσύνης προς μια ιστοσελίδα είναι, το τι γνώμη έχουν οι υπόλοιπες ιστοσελίδες για τη δική μας. Αυτό μπορεί να μετρηθεί μέσω των συνδέσμων άλλων ιστοσελίδων που δείχνουν προς την ιστοσελίδα μας.

Κάθε φορά που κάποια ιστοσελίδα περιέχει ένα σύνδεσμο προς τη δική μας, είναι σαν να δείχνει προς τις μηχανές αναζήτησης ότι η ιστοσελίδα μας είναι έμπιστη. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι μηχανές αναζήτησης έχουν μηχανισμούς προστασίας για να αποφευχθεί η κατάχρηση, και για αυτό δίνουν έμφαση στην ποιότητα του συνδέσμου.

Η κατανόηση για το πόσο σημαντική είναι η συνάφεια και η εμπιστοσύνη για τις μηχανές αναζήτησης θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε αυτούς τους παράγοντες και θα οδηγήσει τελικά σε καλύτερη έκθεση του περιεχομένου μας προς αυτές αυξάνοντας τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.

 

 

Διαφήμιση
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X