6.2 Σχέδιο επιλογής για τις Λέξεις-κλειδιά

Διαφήμιση

Σχέδιο επιλογής για τις Λέξεις-κλειδιά

Οι λέξεις-κλειδιά είναι αυτές που πληκτρολογούμε σαν κριτήριο αναζήτησης σε μια μηχανή αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing θα εξερευνήσουν το διαδίκτυο και θα μας εμφανίσουν τα πιο συναφή αποτελέσματα με βάση το κριτήριο αναζήτησης. Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε ότι οι μηχανές αναζήτησης δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι πραγματικά θέλει να βρει ο χρήστης εκτός αν διατυπώνεται ρητά στα κριτήρια αναζήτησης.

Παρατηρούμε συχνά ότι μετά από μία αναζήτηση συνήθως ακολουθεί και μια άλλη με ποιο σαφή κριτήρια αναζήτησης. Συνήθως όταν ξεκινάμε μια αναζήτηση δοκιμάζουμε πρώτα μια λέξη-κλειδί. Αν δεν μας επιστρέψει τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε εισάγουμε περισσότερες λέξεις, δηλαδή γινόμαστε ποιο περιγραφικοί. Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι ότι μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων από όλο τον κόσμο εισάγει πληθώρα και διαφόρων ειδών λέξεις-κλειδιά κάθε δευτερόλεπτο. Και αυτό είναι σημαντικό για εμάς για να καταλάβουμε το τι πληκτρολογούν οι χρήστες, έτσι ώστε να μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την ιστοσελίδα μας, ώστε να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης για αυτές τις λέξεις. Η τυπική έρευνα για λέξεις-κλειδιά αποτελεί το θεμελιώδες κομμάτι για τη βελτιστοποίηση που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε για το τι εισάγουν οι χρήστες ως κριτήρια αναζήτησης στις μηχανές αναζήτησης, πόσο συχνά, και κατά πόσο είναι σχετικό με το αντικείμενο της ιστοσελίδας μας.

Για παράδειγμα, αν έχουμε μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο αυτοκινήτων, μια λέξη-κλειδί θα μπορούσε να είναι η λέξη “Αυτοκίνητο” για την οποία θα θέλαμε να εμφανίζεται η δική μας σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο θα δούμε ότι η συγκεκριμένη λέξη δεν είναι κατάλληλη για συμπεριληφθεί στη λίστα μας. Γιατί όμως δεν είναι κατάλληλη αυτή η λέξη; Αν και η λέξη αυτοκίνητο πληκτρολογείται συχνά ως κριτήριο αναζήτησης, θα πρέπει να σκεφτούμε τη συνάφειά της. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος εισάγει τη λέξη αυτή προς αναζήτηση, μερικοί εκ των οποίων θα μπορούσαν να είναι η αναζήτηση για κάποιο παιδικό παιχνίδι ή επισκευή αυτοκινήτου. Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά ενός αυτοκινήτου, που είναι ο σκοπός της εταιρίας μας.

Αν αναλογιστούμε τώρα το πλήθος των ιστοσελίδων που διεκδικούν να εμφανιστούν στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν βάζαμε ως λέξη-κλειδί τη φράση “Αυτοκίνητο δεκαετίας χρώματος κόκκινο” το οποίο έχει μεγαλύτερη συνάφεια αλλά και πάλι υπάρχει σχετικά μεγάλος ανταγωνισμός. Παρόλα αυτά τέτοιες λέξεις θα υπάρχουν στη λίστα των λέξεων. Τώρα που αναλύσαμε το τι είναι οι λέξεις-κλειδιά και το πώς να κάνουμε μια έρευνα για αυτές ας δούμε πώς θα πρέπει να σκεφτόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο έρευνας για αυτές τις λέξεις.

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο έρευνας για λέξεις-κλειδιά θα πρέπει να διαθέτει μια δομημένη προσέγγιση που θα οδηγήσει στην ανακάλυψη αυτών των λέξεων τις οποίες θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας. Τελικά, ένα σχέδιο έρευνας για λέξεις-κλειδιά θα μας δώσει τα δεδομένα ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις σχετικά με το ποιες λέξεις-κλειδιά θα μας κατατάξουν υψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης εμφανίζοντας την ιστοσελίδα στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Με τα δισεκατομμύρια των ερωτημάτων προς αναζήτηση κάθε μήνα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να θέσουμε τους στόχους της έρευνας για τις λέξεις-κλειδιά. Αυτό που αναζητούμε είναι να συλλέξουμε και να αναλύσουμε πληροφορίες οι οποίες θα μας βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ιστοσελίδα μας.

 

 

Διαφήμιση
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X