7.3 Η σημασία της βελτιστοποίηση της δομής της ιστοσελίδας

Διαφήμιση

 

 

Η σημασία της βελτιστοποίηση της δομής της ιστοσελίδας

Καθώς επικεντρωνόμαστε στην εύρεση λέξεων-κλειδιών, παράλληλα δημιουργούμε και αναπτύσσουμε όλο και περισσότερο περιεχόμενο για την ιστοσελίδα μας. Το περιεχόμενο αυτό θα χωρίζεται σε αρκετές σελίδες εντός της ιστοσελίδας μας. Είναι σημαντικό να οργανώσουμε τη δομή αυτών των σελίδων με κατάλληλο τρόπο, κατανοητό προς τις μηχανές αναζήτησης για την εμφάνιση αποτελεσμάτων αναζήτησης συναφή με τα κριτήρια αναζήτησης των χρηστών. Οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να κατανοήσουν πώς οι σελίδες συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ας φανταστούμε ότι επισκεπτόμαστε ένα βιβλιοπωλείο για πρώτη φορά και ψάχνουμε για ένα βιβλίο φαντασίας το οποίο γράφτηκε από έναν συγγραφέα του οποίου το όνομα αρχίζει με το αγγλικό γράμμα “J”.

Δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη μας επίσκεψη, δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται το κάθε βιβλίο, και ως εκ τούτο θα πρέπει να μάθουμε πρώτα τη δομή του βιβλιοπωλείου. Ευτυχώς, το βιβλιοπωλείο έχει καλά οργανωμένη τη δομή του που θα μας βοηθήσει με ευκολία να περιηγηθούμε εντός του καταστήματος. Κοιτώντας το ευρετήριο του καταστήματος, μαθαίνουμε για το που βρίσκεται το τμήμα φαντασίας, και μόλις φτάσουμε σε αυτό το τμήμα, μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε το συγκεκριμένο ράφι στο οποίο υπάρχουν μυθιστορήματα γραμμένα από συγγραφείς των οποίων το όνομα ξεκινάει με το “J”. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε αυτό το ράφι και θα μπορέσουμε να βρούμε το συγκεκριμένο βιβλίο που αναζητούσαμε.

 

Διαφήμιση

 

Τώρα ας φανταστούμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία και θα μάθουμε ολόκληρη τη δομή του βιβλιοπωλείου. Θα καταγράψουμε όλα τα διαφορετικά τμήματα, ράφια, κατηγορίες καθώς και τους συγγραφείς, και τελικά θα καταλήξουμε να γνωρίζουμε για όλα τα επιμέρους βιβλία του βιβλιοπωλείου. Αυτή τη διαδικασία ακολουθούν και οι μηχανές αναζήτησης για να αναλύσουν και να καταγράψουν την ιστοσελίδα μας. Τώρα ας δούμε την περίπτωση που αντί για επισκέπτες στο βιβλιοπωλείο είμαστε εργαζόμενοι σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της εργασίας μας έχουμε μάθει τα πάντα για το κατάστημα, τη δομή του καθώς και το πού βρίσκεται μεμονωμένα το κάθε βιβλίο. Όταν εισέλθει ένα πελάτης και μας ρωτήσει για το πού μπορεί να βρει ένα βιβλίο φαντασίας που γράφτηκε από έναν συγγραφέα του οποίου το όνομα δεν μπορεί να θυμηθεί, αλλά ξεκινά με το αγγλικό γράμμα J, θα είμαστε σε θέση να τον καθοδηγήσουμε αμέσως προς το βιβλίο που ψάχνει.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι είμαστε εμείς η μηχανή αναζήτησης. Οι χρήστες γενικά αναζητούν πληροφορίες και εμείς θα πρέπει να είμαστε σε θέση να εμφανίζουμε τα αποτελέσματα αναζήτησης γρήγορα και αποτελεσματικά, και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε γιατί έχουμε ήδη κατανοήσει το περιεχόμενο και το πώς αυτό είναι δομημένο. Στο διαδίκτυο, μια μηχανή αναζήτησης θα βρει πρώτα την αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας και στη συνέχεια θα περιηγηθεί μέσα σε αυτή μέσω των συνδέσμων. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι σελίδες εσωτερικά μεταξύ του εντός της ιστοσελίδας μας ονομάζονται εσωτερικοί σύνδεσμοι.

Όποια στρατηγική επιλέξουμε για την ιστοσελίδα μας, μια ξεκάθαρη και καλά δομημένη δομή θα βοηθήσει πραγματικά τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν ολόκληρη την ιστοσελίδα μας, βρίσκοντας το περιεχόμενό μας, και να βοηθήσουν τους χρήστες στο να βρουν αυτό που ψάχνουν.

 

 

 

Διαφήμιση
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X