7.4 Αναγνώριση των διαφορετικών τύπων δεδομένων ιστοσελίδας

Διαφήμιση

 

 

Αναγνώριση των διαφορετικών τύπων δεδομένων ιστοσελίδας

Για να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς τύπους περιεχομένου που οι χρήστες και οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να αλληλοεπιδρούν στο διαδίκτυο, θα πάρουμε ως παράδειγμα μια καλά δομημένη ιστοσελίδα οργάνωσης διακοπών. Πριν όμως ξεκινήσουμε τη μελέτη μας για τις μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε το πλήθος των διαφορετικών ειδών περιεχομένου που υπάρχουν. Με τα διαφορετικά ειδή περιεχομένου θα πρέπει να είμαστε σε θέση να εντυπωσιάσουμε τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας. Στη συνέχεια θα κάνουμε μικρή αναφορά στα διαφορετικά είδη περιεχομένου τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Η πρώτη και η ποιο κοινή μορφή περιεχομένου είναι το περιεχόμενο κειμένου. Με την επίσκεψή μας σε μια ιστοσελίδα συνήθως μεταφερόμαστε στην αρχική σελίδα, όπου και βλέπουμε το θέμα της ιστοσελίδας και το τι πληροφορίες και περιεχόμενο μπορούμε να βρούμε σε αυτήν. Κατά την πλοήγηση μπορεί να συναντήσουμε κείμενο με κάποιο είδος μορφοποίησης.

Παραδείγματα μορφοποίησης μπορεί να είναι η προσθήκη κεφαλίδων, η μορφοποίηση με έντονη ή πλάγια γραφή, ο διαχωρισμός σε παραγράφους, ο διαχωρισμός με τη μορφή λίστας κ.ά. Όλο αυτό το περιεχόμενο που έχει διαμορφωθεί με διαφορετικούς τρόπους βοηθάει τους χρήστες καθώς και τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενό μας.

 

Διαφήμιση

 

Μια άλλη μορφή περιεχομένου που υπάρχει στο διαδίκτυο είναι οι εικόνες. Οι εικόνες μπορεί συχνά να είναι πιο αποτελεσματικές από το κείμενο. Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα διακοπών το μάτι θα έπεφτε πολύ πιθανόν απευθείας σε μια εικόνα στην οποία θα απεικονιζόταν ένα άτομο που θα στεκόταν μπροστά από μια παραλία. Η εικόνα αυτή θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε ότι σε περίπτωση που κάνουμε αυτό το ταξίδι θα καταλήγαμε να βλέπουμε αυτή την παραλία και τα τοπία της εικόνας. Ενώ το κείμενο της σελίδας θα ανέφερε κάποια στοιχεία για την περιοχή, η αίσθηση που αποπνέει η εικόνα περιγράφει σαφώς καλύτερα το περιεχόμενο.

Το βίντεο αποτελεί και αυτό με τη σειρά του μια μορφή περιεχομένου που βρίσκουμε στις ιστοσελίδες του διαδικτύου. Το βίντεο προσφέρει πλούσιο υλικό σε ήχο και εικόνα που καθιστά το περιεχόμενο ποιο εντυπωσιακό. Στο παράδειγμα της ιστοσελίδας θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βίντεο με μια αφήγηση για την περιοχή με προβολή του τοπίου καθώς και τους διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης. Αυτό που κάνει το περιεχόμενο εδώ είναι να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της ιστοσελίδας να βιώνει μέρος της ομορφιάς του προορισμού διακοπών.

Υπάρχουν και άλλες μορφές περιεχομένου στο διαδίκτυο. Παραδείγματα μπορεί να είναι ηχητικά κλιπ, διαδραστικά κινούμενα σχέδια ακόμα και παιχνίδια. Το κλειδί εδώ είναι να σκεφτούμε τι είδους περιεχόμενου θα είναι ποιο αποτελεσματικό και χρήσιμο ανάλογα με τις ανάγκες και το ακροατήριό μας. Ενώ οι μηχανές αναζήτησης είναι αυτές που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας, θα πρέπει εμείς με τους διαφόρους τύπους περιεχομένων να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον για την ιστοσελίδα μας. Η κατάλληλη χρήση περιεχομένου θα βοηθήσει στην βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.

 

 

Διαφήμιση
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X