6.3 Πώς κάνουμε έρευνα για κατάλληλες λέξεις-κλειδιά

Διαφήμιση

 

 

Πώς κάνουμε έρευνα για κατάλληλες λέξεις-κλειδιά

Ο κάθε ένας από εμάς θα αναπτύξει τελικά τη δική του προσέγγιση και τη διαδικασία για να κάνει έρευνα για λέξεις-κλειδιά, και στο τέλος θα πρέπει να βρούμε αυτό που αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα για την ιστοσελίδα μας. Αυτό που είναι σημαντικό για την έρευνά μας είναι να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση των πιθανών επισκεπτών της ιστοσελίδας. Η διαδικασία συνήθως αρχίζει με ανταλλαγή ιδεών και απαντώντας σε ορισμένα βασικά ερωτήματα. Το στάδιο αυτό είναι σημαντικό από πλευράς οργάνωσης, διότι μας αναγκάζει να εξετάσουμε τις διάφορες ενότητες της ιστοσελίδας μας. Πρώτα θα απαντήσουμε στο ερώτημα “τι είδους περιεχόμενο προσφέρουμε”. Οι λέξεις-κλειδιά και φράσεις που μπορούμε να εξάγουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο περιγραφικές όσον αφορά την ιστοσελίδα και το περιεχόμενό της.

Αλλά εδώ θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα εξάγουμε λέξεις θέτοντας τον εαυτό μας από την πλευρά του τι θα πληκτρολογούσε ο χρήστης που θέλει να πραγματοποιήσει μια αναζήτηση. Εμείς ως συντάκτες και δημιουργοί του περιεχομένου μπορεί να έχουμε έναν πολύ διαφορετικό τρόπο για να εξηγήσουμε το περιεχόμενό μας. Ας πάρουμε ως παράδειγμα, μια ιστοσελίδα με εκπτωτικά ταξίδια. Θα μπορούσε ο ιδιοκτήτης της σελίδας να μπει στον πειρασμό να γράψει λέξεις-κλειδιά όπως “Μεγάλη ευκαιρία για αεροπορική μεταφορά” ή “Έκπτωση για την πτήση Α28”, αλλά στο τέλος, κανείς στον κόσμο δεν θα πληκτρολογήσει κάτι τέτοιο σε μια μηχανή αναζήτησης. Ενώ αυτές οι λέξεις έχουν νόημα για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, οι πελάτες απλά ψάχνουν για φθηνές πτήσεις.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε μερικά εργαλεία τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν και να προτείνουν λέξεις-κλειδιά και να αυξάνουν σημαντικά τη λίστα των δυνατοτήτων μας. Όταν εξάγουμε τον κατάλογο των πιθανών λέξεων-κλειδιών, το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ρίξουμε μια ματιά στις μετρήσεις του όγκου αναζητήσεων και να δούμε τι είδους ζήτηση υπάρχει για αυτές τις λέξεις. Καθώς μελετούμε τον όγκο παρατηρούμε ότι εκτός ορισμένων λέξεων που επαναλαμβάνονται χιλιάδες φορές την ημέρα υπάρχουν ένα σορό άλλες που δεν εμφανίζονται και τόσο συχνά. Αυτές μπορεί να είναι πιο περιγραφικές λέξεις-κλειδιά ή με όχι και τόσο κοινές διακυμάνσεις, αλλά το σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αυτές οι λέξεις είναι γνωστές ως λέξεις-κλειδιά μεγάλου μήκους.

 

Διαφήμιση

 

Οι λέξεις-κλειδιά μεγάλου μήκους για τη βελτιστοποίηση αναζήτησης στο SEO είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Μας δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερου όγκου μη ανταγωνιστικών λέξεων οι οποίες διαθέτουν μεγάλη συνάφεια σχετικά με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας. Για παράδειγμα, αν διαθέτει μια εταιρία που εμπορευόταν θήκες για κινητές συσκευές Android, μια αναζήτηση θα μπορούσε να ήταν “Θήκες Android”. Ένας όρος που εισάγεται προς αναζήτηση πολύ συχνά και είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και πιθανώς η ιστοσελίδα μας δεν θα καταταγεί σε υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Θα μπορούσαμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη-κλειδί μεγαλύτερου μήκους για παράδειγμα “Κόκκινη θήκη Android 4,5 ίντσες”. Η συγκεκριμένη λέξη-κλειδί διαθέτει μεγαλύτερη συνάφεια ως προς το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας και βοηθάει στην υψηλότερη κατάταξη σε σχέση με την προηγούμενη λέξη. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε εδώ είναι ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες ή χιλιάδες μεγάλου μήκους λέξεων που μπορούν να κατατάξουν την ιστοσελίδα μας σε υψηλότερες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης.

Τέλος, θα θέλαμε να προσθέσουμε κάποια έννοια και οργάνωση γύρω από τις λέξεις-κλειδιά που έχουμε συλλέξει. Μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό, εντοπίζοντας θέματα ή κατηγορίες γύρω από τις λέξεις-κλειδιά για την ομαδοποίησή τους. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα για τη θήκη για συσκευές Android, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα λέξεων αποκλειστικά για “κόκκινες θήκες Android” που θα περιλαμβάνει όλα τα διαφορετικά μοντέλα Android. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις συσκευές με βάση τις διαστάσεις της οθόνης. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να γίνει η ομαδοποίηση. Ο μόνος τρόπος για δούμε να αν έχει αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή είναι να δούμε τα αποτελέσματά της στην κατάταξη της ιστοσελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή είναι μια διερευνητική διεργασία.

 

 

Διαφήμιση
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!
X